Taleggio är en halvmjuk, kittost som fått sitt namn efter dalen Val Taleggio i Lombardiet i norra Italien. Osten har ett tunt skal och en kraftig arom, men smaken är mild och förvånansvärt fruktig.
Osten tvättas en gång i veckan med salt havsvatten för att förhindra oönskad mögeltillväxt och för att osten ska bilda det säregna orangea eller rosa skalet. Idag görs taleggio av både pastöriserad och opastöriserad mjölk, både på mindre gårdar och på större fabriker. Den fabrikstillverkade osten är i regel ljusare och mildare i smaken.
Taleggio har en ganska jordig doft, som enligt många påminner om svamp eller rentav jäst. Den pastöriserade varianten är både mildare och mindre komplex än den opastöriserade. I och med sin höga fetthalt är taleggion redigt krämig och gräddig, med tydliga laktostoner och en svag beska i eftersmaken. Den smakar (precis som de flesta andra ostar) både mest och bäst när den är rumstempererad.